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25 March 2022 

 

Dr Andreas Barckow 

Chairman 

International Accounting Standards Board 

7 Westferry Circus 

Canary Wharf 

London E14 4HD 

United Kingdom 

 (By online submission) 

 

Dear Andreas 

 

RESPONSE TO EXPOSURE DRAFT ON SUPPLIER FINANCE ARRANGEMENTS 

(PROPOSED AMENDMENTS TO IAS 7 AND IFRS 7) 

 

The Singapore Accounting Standards Council welcomes the opportunity to comment on the 

Exposure Draft on Supplier Finance Arrangements (Proposed amendments to IAS 7 and 

IFRS 7) (the ED) issued by the International Accounting Standards Board (the IASB or the 

Board) in November 2021.  

 

We appreciate the IASB’s efforts in addressing the information needs of users of financial 

statements (users) with respect to supplier finance arrangements (SFAs). We recognised that 

there is a need to improve the transparency of information provided in financial statements 

about such arrangements so as to enable users to assess their effects on an entity’s liabilities, 

cash flows, exposure to liquidity risk, and risk management.  

 

Our comments on the ED are as follows: 

 

Question 1—Scope of disclosure requirements 

The [Draft] Amendments to IAS 7 and IFRS 7 do not propose to define supplier finance 

arrangements. Instead, paragraph 44G of the [Draft] Amendments to IAS 7 describes the 

characteristics of an arrangement for which an entity would be required to provide the 

information proposed in this Exposure Draft. Paragraph 44G also sets out examples of the 

different forms of such arrangements that would be within the scope of the Board’s 

proposals. 

 

Paragraphs BC5–BC11 of the Basis for Conclusions explain the Board’s rationale for this 

proposal. 
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Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, 

please explain what you suggest instead and why. 

 

We are supportive of the proposal to describe the characteristics of an arrangement that 

would be within the scope of the proposed disclosure requirements, rather than to define 

SFAs. Such an approach has the benefit of focusing on the substance of the arrangements, 

beyond how those arrangements are structured or labelled. 

 

However, we have the following observations: 

 

Arrangements that do not have an effect on an entity’s liabilities or cash flows 

 

We note that the proposed scope would include arrangements that do not provide any 

extension of payment terms to an entity, whether through the finance providers or the 

suppliers, and therefore, have no effect on the entity’s liabilities or cash flows.  

 

Yet, the proposed disclosure objective would require an entity to disclose information that 

enables users to assess the effects of SFAs on the entity’s liabilities and cash flows, which 

does not appear to be relevant to the aforesaid arrangements.  

 

We believe that further clarification from the IASB would be useful. 

 

Arrangements other than those intended by the IASB 

 

We think that, as drafted, there is a risk that the proposed description could be interpreted 

more widely than intended by the IASB.  

 

For example, an arrangement in which an entity’s supplier factors its receivables with a 

finance provider and the entity agrees to make payment to the finance provider, instead of the 

supplier, on the invoice payment due date (i.e. receivables factoring) could be deemed to 

meet the proposed description ‘one or more finance providers offering to pay amounts an 

entity owes its suppliers and the entity agreeing to pay the finance providers at a date later 

than suppliers are paid’. 

  

We suggest that the IASB considers refining the proposed description to ensure that it 

captures only those arrangements that are intended to be within the scope of the proposed 

disclosure requirements. 

 

Question 2—Disclosure objective and disclosure requirements 

Paragraph 44F of the [Draft] Amendments to IAS 7 would require an entity to disclose 

information in the notes about supplier finance arrangements that enables users of financial 

statements to assess the effects of those arrangements on an entity’s liabilities and cash flows. 

 

To meet that objective, paragraph 44H of the [Draft] Amendments to IAS 7 proposes to 

require an entity to disclose: 
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(a) The terms and conditions of each arrangement; 

(b) For each arrangement, as at the beginning and end of the reporting period: 

(i)  The carrying amount of financial liabilities recognised in the entity’s statement of 

financial position that are part of the arrangement and the line item(s) in which 

those financial liabilities are presented; 

(ii) The carrying amount of financial liabilities disclosed under (i) for which suppliers 

have already received payment from the finance providers; and 

(iii) The range of payment due dates of financial liabilities disclosed under (i); and 

(c) As at the beginning and end of the reporting period, the range of payment due dates of 

trade payables that are not part of a supplier finance arrangement. 

 

Paragraph 44I would permit an entity to aggregate this information for different 

arrangements only when the terms and conditions of the arrangements are similar. 

 

Paragraphs BC12–BC15 and BC17–BC20 of the Basis for Conclusions explain the Board’s 

rationale for this proposal. 

 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you agree with only parts of the 

proposal, please specify what you agree and disagree with. If you disagree with the 

proposal (or parts of it), please explain what you suggest instead and why. 

 

Subject to our comments below, we are generally supportive of the proposed disclosure 

requirements. 

 

Proposed paragraph 44H(b)(i)—Financial liabilities that are part of SFAs (financial 

liabilities-SFA) and the line item(s) in the statement of financial position in which they are 

presented 

 

We note that an entity may present financial liabilities-SFAs in different line items in its 

statement of financial position. Therefore, to facilitate users’ analyses, the IASB should 

refine proposed paragraph 44H(b)(i) to make it clear that an entity is required to disclose the 

carrying amount of financial liabilities-SFAs that is included in each of those line items.   

 

Proposed paragraph 44H(b)(ii)—Financial liabilities-SFAs for which suppliers have already 

received payment from the finance providers 

 

We appreciate the IASB’s explanation in paragraph BC19(a) of the Basis for Conclusions on 

the ED (the BC) that any restrictions on the information finance providers could provide 

would unlikely prevent the finance providers from providing the information in proposed 

paragraph 44H(b)(ii) on an aggregated and anonymised basis.  

 

However, we understand that in situations where an entity has a limited number of suppliers, 

finance providers may be prevented from providing or less willing to provide the aforesaid 

information, even on an aggregated and anonymised basis.  
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Depending on the feedback received on the ED, the IASB may need to perform additional 

analysis before finalising the proposed disclosure. 

 

Proposed paragraph 44H(c)—Payment due dates of trade payables that are not part of SFAs 

 

We understand that an entity may use SFAs for certain, but not all, of its lines of business. In 

such situations, information about the payment due dates of trade payables that relate to lines 

of business where SFAs are not used would be irrelevant, and if included in the disclosure to 

be provided under proposed paragraph 44H(c), could disrupt users’ analyses of the effects of 

SFAs on an entity’s liabilities and cash flows.  

 

We suggest that the IASB refines proposed paragraph 44H(c) accordingly. 

 

Information about the extent of use of SFAs  

  

We appreciate the IASB’s explanation in paragraph BC14(e) of the BC that information 

about the extent to which an entity has (its suppliers have) used extended (early) payment 

terms (extent of use of SFAs) would help users understand the effect of SFAs on an entity’s 

exposure to liquidity risk and how the entity might be affected if the arrangements were no 

longer available to it.  

 

However, the proposed disclosure requirements, which focus on information at the beginning 

and end of the reporting period, may not provide sufficient information to allow users to 

determine the extent of use of SFAs during the reporting period. This is because information 

at the beginning and end of the reporting period would not, for example, take account of the 

seasonality of an entity’s purchases of goods or services. 

 

In this regard, we think that the IASB could consider requiring an entity to disclose a 

reconciliation between the carrying amounts of financial liabilities-SFAs at the beginning and 

end of the reporting period (or alternatively, the significant changes in those liabilities during 

the reporting period). Such a reconciliation would not only provide information about the 

extent of an entity’s use of SFAs during the period, but also information about payments 

made during the period to settle those liabilities, which would enhance users’ understanding 

of the cash flow effects of SFAs reported in the statement of cash flows.  

 

Information about cash flows relating to financial liabilities-SFAs 

 

We note that the proposed disclosure requirements focus mainly on items in the statement of 

financial position but not the statement of cash flows, notwithstanding that paragraph 

BC12(b) of the BC stipulates that without additional information, users find it difficult to 

identify operating and financing cash flows arising from SFAs. 

 

Therefore, we suggest that the IASB considers whether an entity should also be required to 

disclose (i) the method used for presenting cash flows relating to financial liabilities-SFAs, 

(ii) the amount of those cash flows recognised, and (iii) the line item(s) in which they are 

presented, in the statement of cash flows. In particular, we understand that there is diversity 

in practice in respect of (i), which hinders users’ comparison of financial statements. 
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Question 3—Examples added to disclosure requirements 

Paragraph 44B of the [Draft] Amendments to IAS 7 and paragraphs B11F and IG18 of the 

[Draft] Amendments to IFRS 7 propose to add supplier finance arrangements as an 

example within the requirements to disclose information about changes in liabilities arising 

from financing activities and about an entity’s exposure to liquidity risk, respectively. 

 

Paragraphs BC16 and BC21–BC22 of the Basis for Conclusions explain the Board’s 

rationale for this proposal. 

 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, 

please explain what you suggest instead and why. 

 

We are generally supportive of the proposal to add SFAs as an example within the disclosure 

requirements in IAS 7 Statement of Cash Flows and IFRS 7 Financial Instruments: 

Disclosures.  

 

We hope that our comments will contribute to the IASB’s deliberation on the ED. Should you 

require any further clarification, please contact our project managers Yat Hwa Guan at 

Guan_Yat_Hwa@asc.gov.sg and Yu Shan Koo at Yu_Shan_Koo@asc.gov.sg. 

 

 

Yours faithfully  

 

 

Suat Cheng Goh  

Technical Director  

Singapore Accounting Standards Council 

mailto:Guan_Yat_Hwa@asc.gov.sg
mailto:Yu_Shan_Koo@asc.gov.sg

