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Basis for Conclusions on
SIC Interpretation 32 Intangible Assets—Web Site Costs

This Basis for Conclusions accompanies, but is not part of, SIC-32.

[The original text has been marked up to reflect the revision of IAS 16 in 2003 and the subsequent
issue of IFRS 3: new text is underlined and deleted text is struck through.]

An intangible asset is defined in IAS 38.87 as an identifiable non-monetary
asset without physical substance held for use in the production or supply of
goods or services, for rental to others, or for administrative purposes.
IAS 38.98 provides computer software as a common example of an intangible
asset. By analogy, a web site is another example of an intangible asset.

IAS 38.6856 requires expenditure on an intangible item to be recognised as an
expense when incurred unless it forms part of the cost of an intangible asset
that meets the recognition criteria in IAS 38.18–.6755. IAS 38.6957 requires
expenditure on start-up activities to be recognised as an expense when
incurred. An entity developing its own web site for internal or external access
is not undertaking a start-up activity to the extent that an internally
generated intangible asset is created. The requirements and guidance in
IAS 38.52–.6740.55, in addition to the general requirements described in
IAS 38.2119 for recognition and initial measurement of an intangible asset,
apply to expenditure incurred on the development of an entity’s own web site.
As described in IAS 38.65–.6753–.55, the cost of a web site recognised as an
internally generated intangible asset comprises all expenditure that can be
directly attributed, or allocated on a reasonable and consistent basis, and is
necessary to creating, producing and preparing the asset for it to be capable of
operating in the manner intended by management its intended use.

IAS 38.5442 requires expenditure on research (or on the research phase of an
internal project) to be recognised as an expense when incurred. The examples
provided in IAS 38.5644 are similar to the activities undertaken in the
Planning stage of a web site’s development. Consequently, expenditure
incurred in the Planning stage of a web site’s development is recognised as an
expense when incurred.

IAS 38.5745 requires an intangible asset arising from the development phase
of an internal project to be recognised only if an entity can demonstrate
fulfilment of the six criteria specified. One of the criteria is to demonstrate
how a web site will generate probable future economic benefits
(IAS 38.5745(d)). IAS 38.6048 indicates that this criterion is met by assessing
the economic benefits to be received from the web site and using the
principles in IAS 36 Impairment of Assets, which considers the present value of
estimated future cash flows from continuing use of the web site. Future
economic benefits flowing from an intangible asset, as stated in IAS 38.17,
may include revenue from the sale of products or services, cost savings, or
other benefits resulting from the use of the asset by the entity. Therefore,
future economic benefits from a web site may be assessed when the web site is
capable of generating revenues. A web site developed solely or primarily for
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advertising and promoting an entity’s own products and services is not
recognised as an intangible asset, because the entity cannot demonstrate the
future economic benefits that will flow. Consequently, all expenditure on
developing a web site solely or primarily for promoting and advertising an
entity’s own products and services is recognised as an expense when incurred.

Under IAS 38.2119, an intangible asset is recognised if, and only if, it meets
specified criteria. IAS 38.6553 indicates that the cost of an internally
generated intangible asset is the sum of expenditure incurred from the date
when the intangible asset first meets the specified recognition criteria. When
an entity acquires or creates content for purposes other than to advertise and
promote an entity’s own products and services, it may be possible to identify
an intangible asset (eg a licence or a copyright) separate from a web site.
However, a separate asset is not recognised when expenditure is directly
attributed, or allocated on a reasonable and consistent basis, to creating,
producing, and preparing the web site for it to be capable of operating in the
manner intended by management its intended use — the expenditure is
included in the cost of developing the web site.

IAS 38.6957(c) requires expenditure on advertising and promotional activities
to be recognised as an expense when incurred. Expenditure incurred on
developing content that advertises and promotes an entity’s own products and
services (eg digital photographs of products) is an advertising and promotional
activity, and consequently recognised as an expense when incurred in
accordance with IAS 38.57(c).

Once development of a web site is complete, an enterprise begins the activities
described in the Operating stage. Subsequent expenditure to enhance or
maintain an enterprise’s own web site is recognised as an expense when
incurred unless it meets the recognition criteria in IAS 38.60. IAS 38.61
explains that if the expenditure is required to maintain the asset at its
originally assessed standard of performance, then the expenditure is
recognised as an expense when incurred.1 Once development of a web site is
complete, an entity begins the activities described in the Operating stage.
Subsequent expenditure to enhance or maintain an entity’s own web site is
recognised as an expense when incurred unless it meets the recognition
criteria in IAS 38.18. IAS 38.20 explains that most subsequent expenditures
are likely to maintain the future economic benefits embodied in an existing
intangible asset rather than meet the definition of an intangible asset and the
recognition criteria set out in IAS 38. In addition, it is often difficult to
attribute subsequent expenditure directly to a particular intangible asset
rather than to the business as a whole. Therefore, only rarely will subsequent
expenditure—expenditure incurred after the initial recognition of a purchased
intangible asset or after completion of an internally generated intangible asset
—be recognised in the carrying amount of an asset.2
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1 IAS 16 Property, Plant and Equipment as revised by the IASB in 2003 requires all subsequent costs to
be covered by its general recognition principle and eliminated the requirement to reference the
originally assessed standard of performance. IAS 38 was amended as a consequence of the change
to IAS 16 and the paragraphs specifically referred to were eliminated. This paragraph has been
struck through to avoid any confusion.

2 The new text was added by IFRS 3 Business Combinations in 2004.

SIC-32 BC

© IFRS Foundation C2373



An intangible asset is measured after initial recognition by applying the
requirements of IAS 38.72–.8763–.78. The revaluation model Allowed
Alternative Treatment in IAS 38.7564 is applied only when the fair value of an
intangible asset can be determined by reference to an active market.3

However, as an active market is unlikely to exist for web sites, the cost model
Benchmark Treatment applies. Additionally, since IAS 38.84 states that an
intangible asset always has a finite useful life, a web site that is recognised as
an asset is amortised over the best estimate of its useful life under IAS 38.79.
As as indicated in IAS 38.9281, many intangible assets are susceptible to
technological obsolescence, and given the history of rapid changes in
technology, the useful life of web sites will be short.

Amended reference to the Conceptual Framework

Following the issue of the revised Conceptual Framework for Financial Reporting
in 2018 (2018 Conceptual Framework), the Board issued Amendments to References
to the Conceptual Framework in IFRS Standards. In SIC-32, that document replaced
a reference in paragraph 5 to the Framework for the Preparation and Presentation of
Financial Statements adopted by the Board in 2001 (Framework) with a reference
to the 2018 Conceptual Framework. The Board does not expect that replacement
to have a significant effect on the application of the Interpretation.
Paragraph 5 describes the accounting for expenditure excluded from the scope
of the Interpretation. That paragraph also states that this type of expenditure
—expenditure on an Internet service provider hosting the entity’s web site—is
recognised as an expense, so the amendment will not affect the accounting
treatment.
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3 IFRS 13 Fair Value Measurement, issued in May 2011, defines fair value and contains the
requirements for measuring fair value. IFRS 13 defines an active market.
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